Zo maak je een lichtplan voor jouw tuin!

Waarom een lichtplan voor de tuin?

Een lichtplan voor je tuin is een handige tool die jou helpt bij het aanleggen van tuinverlichting. Met een dergelijk plan heb je een beter overzicht van het uiteindelijke resultaat. Daarnaast kun je efficiënter te werk gaan en is je tuin sneller voorzien van tuinverlichting. Zo kun je ook na zonsondergang genieten van jouw tuin. 

Door te letten op het aantal aanwezige stroompunten, lichtsterkte en type verlichting voorkom je dat je straks niet tevreden bent over de verlichting van je tuin. In deze blog zullen we tips geven voor het maken van een lichtplan voor tuinverlichting.

De basis van een tuin lichtplan

Tuinverlichting dient zowel een functioneel als een sfeervol doel. Denk hierbij aan de functionele verlichting van paden of opritten, maar ook aan accentuerende spots. Met een lichtplan voor tuinverlichting zorg je dat je geen plek overslaat en kun je een mooie balans tussen functionele en sfeervolle verlichting creëren. 

Maar waaruit bestaat een lichtplan voor je tuin? Als je een verlichtingsplan voor jouw tuin laat maken of zelf maakt bestaat deze uit de volgende drie onderdelen:

  • Een schets of plattegrond van de tuin
  • In deze plattegrond staat een overzicht van de stroompunten en beoogde plekken om te verlichten.
  • Een overzicht van de benodigde producten om het gewenste resultaat te bewerkstelligen. 

Voor een duidelijk overzicht raden we aan om een schets te maken van jouw tuin. In deze plattegrond verwerk je alle elementen van jouw tuin zoals paden, vijvers, bomen en zithoeken. Let hierbij goed op de details, deze plattegrond is namelijk de fundering voor jouw tuin lichtplan. Daarnaast worden de aangegeven elementen in veel gevallen plekken die je later wilt gaan verlichten.

Wat wil je verlichten?

Na het maken van een overzichtelijke plattegrond kun je gaan bepalen welke elementen je graag wilt belichten. Houd hierbij rekening met de functie van de tuinverlichting. Zo heb je functionele verlichting nodig bij je terras, tuinpaden of eventuele verhogingen. Daarnaast is er sfeervolle verlichting nodig om mooie elementen zoals vijvers, hoge bomen of bijzondere planten uit te lichten. Voor het mooiste resultaat raden we aan om te doseren met de hoeveelheid tuinverlichting. Juist door ook donkere plekken te behouden, krijgen de belichte plekken meer aandacht.

Bepaal de geschikte verlichting

Zoals hierboven aangegeven is het belangrijk om de functie van de verlichting in acht te nemen. Wanneer je bepaalde elementen zoals een boom of speciale plant wilt accentueren is het van belang om te letten op de lichtsterkte. Logischerwijs heeft een grote eik een krachtiger licht nodig dan een klein struikje. Neem dit dus in acht wanneer je een lichtplan voor je tuin maakt. Zo komen de door jou gekozen elementen het beste tot zijn recht.

Let op de zichtlijnen

Tijdens het maken van een lichtplan raden wij aan om rekening te houden met verschillende zichtlijnen. Hierdoor zorg je dat de tuinverlichting er vanuit meerdere perspectieven goed uit ziet. Bekijk je tuin daarom vanuit meerdere plekken voordat je een verlichtingsplan maakt. Denk hierbij aan de kijkhoek vanaf je terras, tuinpad of juist vanuit het midden van je tuin.

12V, netspanning of solar verlichting

Een essentieel aspect in een lichtplan voor tuinverlichting is de stroomvoorziening. Wat betreft de voeding voor jouw tuinverlichting kun je kiezen uit vier alternatieven:

  • 12 volt 
  • 24 volt
  • 230 volt
  • Solar 

In veel gevallen wordt er gekozen voor tuinverlichting met 12 volt voeding. Het aanleggen hiervan vergt namelijk weinig moeite. Wil je liever helemaal zonder kabels werken? Dan is solar verlichting de ideale optie. Deze plaats je eenvoudig in de grond en zijn direct in gebruik. Ideaal wanneer je in bezit bent van een grote tuin of lange oprijlaan. Hier kan het aanleggen van kabels namelijk een lastige zaak zijn.

Indien de voorkeur uitgaat naar een 230 volt voeding, raden wij aan om een erkend installateur in de arm te nemen. 230 volt kabels moeten namelijk minimaal 60 cm onder de grond worden aangelegd en zijn voorzien van een beschermende folie of hoes.  Bekijk hier ons aanbod tuinverlichting

De perfecte tuinverlichting met een lichtplan

Het maken van een lichtplan voor je tuin is niet eenvoudig. Zo nemen het kiezen van de juiste verlichting en het vinden van de juiste elementen om te accentueren veel tijd in beslag en moet het goed worden doordacht. We hopen je met deze blog een beter idee te hebben gegeven van de aandachtspunten en dat je nu aan de slag kunt met het maken van een lichtplan voor je tuin.

Indien je er niet helemaal uitkomt of op zoek bent naar advies voor de verlichting van jouw tuin, dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij helpen je graag met het vinden van de tuinverlichting die aansluit bij jouw wensen.

Maatwerk of advies nodig?
Wij helpen jou!

Wanneer je je gegevens achterlaat zullen
wij contact met jou opnemen

Offerte aanvragen?