
Verlichting in de tuin aanleggen
Tuinverlichting aanleggen klinkt voor velen als een ingewikkelde klus. In realiteit valt dit echter vaak mee. De moeilijkheid van de klus hangt af van de type voeding die je gaat gebruiken. Zo vereist bijvoorbeeld het aanleggen van verlichting op 230 volt meer moeite dan het plaatsen van solarverlichting. In dit artikel zullen we de verschillende mogelijkheden bespreken en een stappenplan geven. Zo weet je straks precies wat je moet doen wanneer je tuinverlichting gaat aanleggen.
Door tuinverlichting te plaatsen zorg je dat je ook in de avond van je tuin kunt genieten. Naast het verlichten van paden of het terras kun je er ook leuke elementen mee uitlichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan unieke planten of een vijver. Tot slot heeft verlichting in je tuin een afschrikkende werking op inbrekers. Een verlichte tuin straalt namelijk uit dat er op dat moment mensen aanwezig zijn.
Tuinverlichting is beschikbaar met verschillende voedingen. Zo is er de keuze tussen 12 volt, 230 volt en solar verlichting.
Veilig tuinverlichting aanleggen
Tijdens het aanleggen van tuinverlichting met een 12 volt of 230 volt voeding ben je aan het werk met stroom. Daarom is het van belang dat je nauwkeurig en voorzichtig te werk gaat. Lees je van tevoren dus goed in en maak gebruik van geschikt gereedschap.
Om veilig aan het werk te gaan is het belangrijk dat je voor het begin van de werkzaamheden de stroom uitschakelt. Daarnaast moet het materiaal dat je gebruikt voor werkzaamheden in de tuin bestand zijn tegen vocht. Schaf daarom speciale spatwaterdichte apparatuur aan wanneer je verlichting in je tuin gaat aanleggen. Denk hierbij aan de lampen zelf, maar ook het schakelmateriaal, stopcontacten en het draad.
Voor het plaatsen van een 230 volt kabel dient je speciale grondkabels te gebruiken. Deze YMvK-as kabels zijn beter beschermd tegen beschadigingen dan standaardkabels. Leg je de verlichting aan op een plek waar frequent wordt gegraven? Leg de kabels dan door een stootbestendige buis voor extra bescherming.
Buitenverlichting op laagspanning
Wanneer mensen buitenverlichting aan willen leggen wordt er vaak gekozen voor lampen met een 12 volt voeding. De aanleg van deze tuinlampen is vrij eenvoudig en snel gedaan.
Verder gebruiken 12 volt lampen minder stroom waardoor deze optie vriendelijk is voor de energierekening. Ook is deze verlichting veilig voor kinderen en huisdieren doordat er geen risico is op krachtige schokken.
Om 12 volt lampen te gebruiken is er een transformator nodig. Hiermee zet je de netstroom van 230 volt om naar 12 volt. Afhankelijk van waar je de verlichting plaatst en de hoeveelheid lampen bepaal je de sterkte van de transformator.
Het aanleggen van de verlichting is niet ingewikkeld en bestaat uit de volgende 3 stappen:
- Maak een lichtplan met daarin de gewenste verlichting en beoogde plek
- Bepaal de transformator sterkte en kabellengte aan de hand van de gekozen verlichting
- Plaats de lampen. Sluit de hoofdkabel aan op de transformator. Koppel de stekkers van de lampen aan de hoofdkabel.

Buitenverlichting op netspanning
Een andere populaire keuze wat betreft de voeding voor tuinverlichting is op netspanning of 230 volt. De aanleg van deze variant is iets gecompliceerder dan de andere alternatieven omdat men moet letten op de kabeldiepte. De 230 volt grondkabels moeten namelijk op een diepte van minimaal 60 cm worden gelegd. Dit moet worden gedaan omdat hiermee het risico op beschadiging tijdens eventuele graafwerkzaamheden wordt verkleind.
Afhankelijk van de omvang van het project bepaal je of je de werkzaamheden zelf wilt uitvoeren of dat een professional inschakelt.
Het aanleggen van tuinverlichting op 230 volt
Wanneer je zelf 230 volt tuinverlichting gaat plaatsen zijn er een paar stappen waar je rekening mee moet houden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
- Maak een lichtplan met de gewenste locatie en het type verlichting.
- Bereken de lengte van de kabels. Dit doe je door de lampen op de beoogde plek te plaatsen en vervolgens de afstand te meten.
- Graaf de kabels in. Doe dit op een diepte van minimaal 60 centimeter. Let op dat je gebruikmaakt van speciale YMvK-as kabels.
- Sluit de kabels aan. Dit kun je doen op een stopcontact, schakelaar of lasdoos. Om de kabels aan te sluiten moeten deze eerst bloot komen te liggen. Gebruik hier een striptang voor. Vervolgens verbind je de draden kleur bij kleur. Om te voorkomen dat er water bij de kabel kan komen, raden wij aan om gebruik te maken van een rubberen ring.
- Als alles is aangesloten kan de elektriciteit weer worden aangezet en is de buitenlamp te gebruiken.
Solar buitenverlichting
Zoals de naam al verklapt, haalt deze verlichting zijn stroom uit zonne-energie. Dit is de eenvoudigste manier van tuinverlichting aanleggen. Je hoeft hiervoor namelijk niet in de weer met kabels of snoeren. Je plaatst de tuinverlichting simpelweg op de gewenste plek en de tuinverlichting is klaar voor gebruik.
Wil jij binnenkort tuinverlichting aanleggen, alleen heb je nog geen geschikte verlichting? Klik dan hier voor ons assortiment.